Onder mij

Sunday, December 03, 2006

het boek of de taal

Waarom is het zo moeilijk?

Is er nu niemand die er in slaagt een ideaal boek te schrijven, zo met elke stap precies uitgelegd, liefst met voorbeelden.
Tuurlijk, ja, er zijn er al heel wat gepasseerd, met titels als 'gegarandeerd succes' of 'hoe dat hart voor je te winnen'. En telkens, telkens weer werd het verkocht hoewel de massa wist dat het maar honing was. Honing om hen even zoet te houden, tot ze het zelf merkten, het deksel op de neus kregen en dan waren ze terug bij af.
Neen, in zo'n boeken geloof ik niet. Het moet klein zijn, met blanke kaft, en zich aanpassen aan elke lezer. Dat moet het zeker, zich aanpassen, aan de lezer en zijn vragen. Tot doel moet het hebben een hulp te zijn, geen geld gewin of goedkoop schrijfsel.
WAAROM is er op heel deze aardbol met miljarden mensen, niet één persoon, die dit boek kan schrijven? We kunnen naar de maan reizen, doden terug tot leven brengen, lammen terug laten lopen, maar niemand kan voor dit boek zorgen.
Nu zijn we allen op ons zelf aangewezen, op improvisatie, de omstandigheden, het moment.


Er zou ook voor een gemeenschappelijke taal, zowel lichamelijk als gesproken,gekozen kunnen worden. Als iedereen deze nu eens perfect zou spreken, zonder mogelijkheid voor persoonlijke improvisatie, zou het probleem ook opgelost zijn. Maar neen hoor, nu doet de ene dit maar bedoelt dat of zegt dit en bedoelt dat. En dan zeg jij dit en bedoel je ook dit, maar denkt de ander dat jij dat bedoelt in plaats van dit. Zoek het dan maar eens zelf uit.

Nu zit ik hier, op zoek naar inspiratie voor die verdomde improvisatie, terwijl ik denk over het gepaste moment of de omstandigheid.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

misschien moet jij dat boek wel schrijven.
maar is het niet gewoon leuker om alles ingewikkeld te laten?
moeilijke dingen doen je moois ontdekken. en laat je dromen.
en vernederende situaties zijn achteraf nog wel lachwekkend.
daar moet jij toch ook wel voor te vinden zijn?!
grasvriend

6:50 pm, December 17, 2006  
Blogger J.D.Alfred said...

Misschien dat uit angst voor die vernederende situatie, we geen poging durven of willen doen.

1:14 am, April 13, 2007  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home